Quantcast
Channel: OSLOAIRPORTS.COM
Viewing all 2294 articles
Browse latest View live

Norwegians nye Airbusfly forsinket

$
0
0

Norwegians nye Airbusfly er tre måneder forsinket (Airbus)
I januar 2012 la Norwegian inn gigantordren på blant annet 100 A320neo-fly hos Airbus. De første fire flyene vil bli levert i løpet av året, mens neste år skal Airbus levere åtte fly.

– Motorene på de nye flyene må gjennom flere tester, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian.



Levering er forsinket med mellom to og tre måneder som følge av at flyene må gjennom mer omfattende testing hos flymotorprodusenten Pratt & Whitney.
annonse



– Må gjennom flere tester
– Vi har noen oppstartsproblemer med A320neo, men vi jobber med Pratt & Whitney for å løse problemene, sier en talsmann for Airbus til Reuters, som siteres av E24.no .

Det er ifølge talsmannen ventet at problemene er løst i midten av 2016.

Konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos, bekrefter at selskapet er blitt varslet om forsinkelsen.

– Motorene på de nye flyene må gjennom flere tester. Det er vanlig når nye flymodeller blir introdusert. Hele produksjonen blir forsinket, uttalte han til Reuters.

Flyselskapet vurderer å bruke flyene til å fly korte ruter i 2017 og 2018.


Busstreik kan gi flykaos

$
0
0

1500 bussjåfører kan streike fra torsdag (Illustrasjonsfoto)
Det kan bli flykaos fra torsdag 5 mai hvis ikke meklingen i bussbransjen fører frem.

– All busstrafikk som kjører passasjerer til og fra fly og øvrig busstransport på Gardermoen er tatt ut i første strekepulje, sier forhandlingssjef Linda Jæger i Yrkestrafikkforbundet (YTF), i en pressemelding.




Frist for enighet hos Riksmekleren er 4. mai klokken 24.00.
annonse


Også transport til og fra flyplassen i Bergen og Trondheim blir rammet av en eventuell streik.

– Om vi ikke får gjennomslag for våre krav for en arbeidsdag å leve med og en lønn mer på linje med industri, er vi villig til å ta kampen for å oppnå dette, sier Jæger. Kystbussen i Kristiansand, Haugesund, Stavanger og Bergen, Unibuss ekspress og Norgesbuss er også tatt ut i første pulje.

Tid er mangelvare
Forhandlingssjefen påpeker at buss- og banesjåfører har en hektisk arbeidshverdag hvor tid er mangelvare.

– Sjåførene må få tid nok til å gå på toalettet og strekke på bena etter mange timer i et sjåførsete, sier Jæger. Krav for å bedre arbeidshverdagen er viktig i årets mekling.

YTF har fått tilbakemeldinger av mange sjåfører som må bruke tid før jobb for å få bussen klar til kjøring.

– Det er uaktuelt at sjåfører skal bruke opp mot 5 timer i måneden av fritiden sin på å gjøre klar bussen, sier Jæger.

Første streikepulje

  • All busstrafikk på Gardermoen, både inne på flyplassen og shuttelbussene til hotellene (Nettbuss)
  • Kystbuss, flybuss og annen turbilkjøring i Kristiansand – Haugesund – Stavanger – Bergen (Tide og Boreal)
  • All busstrafikk i Trondheim, inkludert flybussen (Tide, Trønderbilene, Drangedal bilruter og Unibuss ekspress)
  • Hele Unibuss ekspress tatt ut, som blant annet kjører Lavprisekspressen, Torpekspressen og Rygge-ekspressen.
  • Hele Drangedal Bilruter er tatt ut
  • Hele Norgesbuss er tatt ut, som blant annet kjører rutetrafikk i Drøbak, Bærum og Hurum


Widerøe er best på kundeservice

$
0
0

Widerøe vant pris for sitt kundesenter (Widerøe)
I perioden desember til april har Confex brukt firmaet Seeyou for å teste totalt fem flyselskap i Norge. Totalt 118 kundesenter på tvers av bransjer er vurdert.

Dette sier juryen om Widerøe i sin begrunnelse: Kunden kom enkelt frem til riktig og vennlig kundebehandler som lyttet godt, hadde god produktkunnskap og ga gode løsninger.



Det ble gjennomført til sammen 25 kundesamtaler med Widerøes kundeservice der kvaliteten ble vurdert.
annonse

-Vi er veldig glade for at Widerøe gikk seirende ut i konkurransen (80.5%) om Norges beste flyselskap på kundeservice sier Åsta Braathen, Salg og Markedsdirektør i Widerøe Flyveselskap AS.

Selskapet konkurrerte mot Norwegian, SAS, KLM og Finnair.

–Dette er et resultat av en langsiktig satsning der Widerøe har satt stor fokus på å tilby best mulig kundeservice i forbindelse med booking, ved behov for endringer, ved uregelmessigheter og etter reisen hvis kundene har hatt behov for hjelp av noe slag, fortsetter hun.

Widerøe flyr til 14 byer i fra Oslo lufthavn, hvor skal du ?

- Dette er en stor hedersbevisning for alle medarbeiderne i Widerøe, både Widerøe Internet AS (WIAS) og medarbeiderne ute på flyplassene i Widerøe Ground Handling, som svarer kundene med så god kvalitet, avslutter Braathen.

Widerøe har døgnåpne tjenester mandag-fredag, og 0900-2400 lørdag-søndag slik at kundene alltid kan regne med å få kontakt ved behov. Online chat svares i snitt innen 30 sekunder, e-post svares i snitt innen 10 minutter og telefon svares i snitt innen 30 sekunder med godt erfarne medarbeidere med stor kunnskap som kan svare og hjelpe med det meste.

- Jeg er glad, stolt og ydmyk overfor den fantastisk gode jobben våre dyktige medarbeiderne gjør, hele døgnet for våre kunder, sier Odd Langvatn, Administrerende Direktør i Widerøe Internet AS.

Metode
Hvert kundesenter blir ringt opp av 25 forskjellige observatører som gjennomførte samme rollespill. Dette betyr at alle kundesentrene ble målt opp i mot de samme spørsmålene. Rollespillene varierte for hver bransje og ble laget av SeeYou.

Målingen har fokus på å måle:
  • Mottak og velkomst
  • Kundebehandleren – løsning
  • Avslutning og totalinntrykk
Hvert spørsmål får en poengscore basert på svaralternativene, og det hele oppsummeres i en % score.

Intelligent sovemaske hjelper reisende mot jetlag

$
0
0

Lysterapeutisk sovemaske (Produsentfoto)
Nå kan du omstille kroppen til ny døgnrytme gjennom lysterapi.

Når du er ute på reise til eller fra fjerntliggende destinasjoner, er muligheten stor for at du opplever jetlag eller døgnvillhet. Kort fortalt går det ut på at kroppen din sliter med å omstille seg fra en døgnrytme til en annen.




Klassiske tegn på jetlag er blant annet tretthet, desorientering, hodepine og søvnløshet.
annonse


Ikke alle er i stand til å sove skikkelig på flyet, og jetlag kan derfor bli en stor ulempe uavhengig om du er på ferie eller forretningsreise. Nå har imidlertid en ny søvnmaske skal være løsningen på problemet i følge abcnyheter.no.

Endrer søvnhormon
Den nye sovemasken lyder navnet Neuroon som, i kombinasjon med en egen mobilapp, benytter seg av såkalt lysspekterterapi. Sovemasken utsetter brukeren for korte utbrudd av lysglimt mens du sover søtt. Dette skal hjelpe kroppen din til å omjustere seg mens du er på reise.

Teknologien er basert på forskning fra Stanford University i California, som fant at nivået av søvnhormonet melatonin ble endret ved å utsette folk for å korte lysglimt mens de sov. Dette kan i sin tur anvendes til å forskyve en persons søvnfase og hjelpe kroppens døgnrytme til å tilpasse seg en ny tidssone.

Tjuvstart gir best resultat
Det er innebygd biometriske sensorer i masken som måler hjernebølgene og hjertefrekvens mens du sover, analysene kan du lese av i mobilappen som hører til masken.

«Jetlag Blocker»-funksjonen i den nye sovemasken er enkel å bruke: Du trenger bare å mate inn destinasjonen og så vil masken tilpasse lysterapien slik at kroppen din venner seg til en ny døgnrytme.

Det skal legges til at det er anbefalt at du tjuvstarter behandlingen noen dager før du legger ut på en lengre flyreise for å kunne sikre deg de beste sjansene til slippe jetlag.

Ingen busstreik, flykaos avverget

$
0
0

1500 bussjåfører kan streike fra torsdag (Illustrasjonsfoto)
Busstreiken er avverget. Dermed blir det ikke noen streik for 1500 bussjåfører.

Forhandlingsfristen gikk ut ved midnatt, og partene satt i forhandlinger frem til langt ut på morgenen Kristi Himmelfartsdag.

Ved 09-tiden kom meldingen om at partene er blitt enige.




Det var varslet at en streik kunne føre til flykaos fordi Flybusser, hotell-shuttelbusser og busstransport til og fra flyene ville stoppe opp ved en eventuell streik. Spesielt Oslo lufthavn ville ha blitt hardt rammet.

annonse

Studentkort gir deg billige flybilletter

$
0
0

Studentkort gir billigere flybilletter (Kilroy)
Trenger du en ferie? Med det internasjonale studentkortet ISIC kan studenter og personer under 30 år reise billig med blant annet SAS, Emirates, Qatar Airways og British Airways til en rekke destinasjoner i både inn og utland.

SAS og en lang rekke andre flyselskaper tilbyr nemlig rabatt til unge under en viss alder.



Hos SAS er aldersgrensen 26 år, men selv om du er eldre er det fortsatt penger å spare på flyreiser med det internasjonale studentkortet ISIC som er for studenter i alle aldre.
annonse



ISIC står for «International student Identity Card» og er det eneste anerkjente studentbeviset på verdensbasis.

Denne studentrabatten tilbys ikke automatisk på flyselskapenes hjemmesider. Ifølge presseansvarlig i SAS i Danmark Anna Vibeke Nielsen reklamerer ikke selskapet for denne rabatten fordi det er en for stor teknisk utfordring.

- Hos SAS reklamerer vi bare for billetter som kan selges gjennom våre egne internettsider. Disse studentrabattene er så spesifikke at vi ikke har IT-løsninger til å håndtere salget. Flybillettene med studentrabatter kan bestilles gjennom reisespesialisten Kilroy.

Du kan lese mer om de forskjellige rabattene på ISIC sin egen hjemmeside, hvor kortet også kan bestilles. Deretter kan du bestille flybilletter med disse studentrabattene gjennom reisebyrået Kilroy sine nettsider, per telefon, chat eller i en av Kilroys butikker – Kilroy er nemlig den nordiske distributøren av ISIC-kortet.

Så hvordan har det seg at denne studentrabatten er slik en hemmelighet?

- Det ønsker vi ikke at den skal være, tvert imot. Vi fokuserer på å markedsføre denne muligheten med ISIC-kortet gjennom Kilroy, slik at flest mulig skal få tilgang til studentenes egne flybilletter, sier daglig leder ved Kilroy i Norge, Flavia Forster.

Bestill fly og hotell samtidig - da blir det både billigere og tryggere

- ISIC-kortet er på ingen måte noe nytt, det har eksistert helt siden 1949. Tidligere var det i hovedsak unge som reiste jorden rundt under et friår som kjøpte kortet for å få rabatt på flybillettene, men i takt med at flybilletter har blitt billigere har ISIC-kortet blitt til et livsstilskort med flere rabatter enn kun flybilletter, forteller Flavia Forster.
Plutselig kunne alle få uhyre billige flybilletter men studentbilletten har gyldighet opptil et helt år og med bra fleksibilitet, selv til økonomipris, er det valuta for pengene og vi er veldig fornøyde med samarbeidene vi har med flyselskapene på dette unike produktet.

Taxfree åpent på helligdager

En annen grunn til at ISIC-kortet har falt litt ut av søkelyset når det gjelder reiser kan skyldes at på 2000-tallet begynte flyselskapene å bevege seg vekk fra å gi ungdomsrabatter og studentrabatter gjennom reisebyråene. I stedet ønsket flyselskapene selv å stå for rabatter og salg av billetter generelt. I dag er det dermed de færreste som kjøper flybilletter gjennom reisebyråer, men det er fortsatt mange penger å spare ved å bruke ISIC-kortet og bestille sin reise gjennom Kilroy.


Nye drivere av kiosk og bespisningsarealer på Torp

$
0
0

Nye Uppercrust ved utenlandspiren på Torp (SSP)
Etter forhandlinger med flere aktører om å drive kiosk og bespisningsarealene på Torp, er det nå avgjort at Select Service Partner (SSP) vil overta driften på Sandefjord lufthavn Torp fra januar 2017.

SSP er ledende operatør av mat- og drikkebrands på reiselokasjoner over hele verden.


SSP - The Food Travel Experts - er en ledende operatør av mat- og drikkebrands på reiselokasjoner i hele verden. SSP har over 60 års erfaring med å servere reisende gjennom internasjonale og nasjonale brands og konsepter som er skreddersydd for lokale behov.
annonse


SSP har for tiden virksomhet i 29 land over hele verden og på mer enn 125 flyplasser. SSP har bortimot 2 000 ansatte bare i Norge og driver spisesteder, kiosker og flycatering på 15 flyplasser, tre jernbanestasjoner, ett butikksenter og ett kontorbygg. Totalt har SSP Norge over 70 utsalgssteder. SSP har i en årrekke levert mat til servering ombord i fly fra sitt moderne flykjøkken på Torp.

SSP er et børsnotert selskap med hovedkontor på Gardermoen og omsatte i 2016 for 1,5 milliarder i Norge. Totalt i verden sysselsetter SSP over 30 000 000 medarbeidere.

Torp har over 20 direkteruter på kartet, billettpriser til under 200,- én vei

- Vi på Torp er meget tilfreds og har stor tro på de konseptene som SSP nå skal etablere. Det skal gjøres store investeringer i å oppgradere bespisningsarealene våre på lufthavnen som vil passe svært godt for folk på reise med forholdsvis liten tid. Vi tror det blir et stort løft for lufthavnen, som vil komme våre passasjerer til gode, sier Gisle Skansen, adm. dir. ved Sandefjord lufthavn Torp.

Dagens Fresh & Tasty, som Blender driver vil bli erstattet med SSPs Upper Crust og O’Learys på utland og News Bar på innland.

Upper Crust en av SSPs beste og lengste suksesshistorier!
  • Upper Crust lover «Smakfulle autentiske franske baguetter, garantert ferske og sjenerøst fylt med de beste råvarer! Servert umiddelbart og enkle å spise på farten.
  • I tillegg til baguetter byr Upper Crust på ferske bakverk, sveler eller vafler, nytraktet kaffe, godt utvalg av juice og mineralvann, smarte frokostprodukter, friske salater, frukt, snacks og barneprodukter.
O’Learys er din lokale, Boston-inspirerte sportsbar og restaurant.
  • Restauranten er preget av dekorasjoner hentet fra de ulike sportslagene som hører hjemme i Boston (Celtics, Bruins, osv). Ønsket er å gjenskape den uformelle amerikanske stemningen med fokus på sport og amerikansk mat i et hyggelig sitteområde med god atmosfære. I tillegg til Boston-temaet vil avdelingen ha en egen ”Local Wall of Fame” med lokale sportshelter.
  • Restauranten vil ha TV-skjermer som til enhver tid viser aktuelle sportsbegivenheter live, eller i opptak dersom det ikke er noe som går live.
News Bar
  • Ferske nyheter, påsmurte brødvarer, bakervarer, snacks, enkle og gode varmretter.
  • Godt utvalg av bøker og kioskvarer.
  • Et hyggelig sted å møtes før avreisen.
Kioskene på Torp drives i dag av Narvesen både på innland og utland. SSP vil etablere sitt kioskkonsept Point både på innland og utland.

Points – Gjør reisen enklere!
  • Points vet at kundene på flyplassen har begrenset med tid og er opptatt av at handelen skal gå så effektivt som mulig. Kundene vil gjerne kjøpe alt de trenger på ett sted – dette er enkelt hos Point.
  • Point kan friste med sandwicher, salater, fruktblandinger, smoothies, wraps, grovbrød, bakervarer osv. som serveres ferske hver dag. Produktene består av de beste råvarer for å gjøre valget for kunden enkelt. Point tilbyr ferskbrygget kaffe fra markedets beste kaffemaskiner
  • Point har det beste utvalget av reiseprodukter i kiosk. I tillegg, finner man et rikt utvalg av lesestoff som magasiner og bøker til inspirasjon på reisen.
  • Alle de tradisjonsrike kiosk-varene som: mineralvann, godteri, sjokolade, tobakk, spill etc. vil også naturlig være en del av sortimentet.
SSP vil overta driften av dagens pub, Gastro Pub, på hvit sone hvor det vil innføres et konsept med:
  • Kvalitetskaffe.
  • Vin gjennom hele dagen.
  • Ferskt med lokal vri.
  • Et sted å sitte ute når sola skinner.
- Torp er en lufthavn vi lenge har ønsket å være på, vi gleder oss til å etablere våre velprøvde suksesskonsepter til glede for de reisende», sier en fornøyd adm. dir. i SSP, Morten Solberg Nilsen i en kommentar.

Ølfestivaler du bør få med deg i år

$
0
0

Fra ølfestivalen i München (Ving Norge AS)
Interessen for øl har aldri vært større. Økningen i antall mikrobryggerier har vært eksplosiv og hjemmebrygging av øl har blitt nærmest en folkebevegelse.
Med denne trenden stiger også interessen for ølfestivaler. Ølentusiaster over hele verden står klar til å reise til nye land for nye ølopplevelser og for å treffe likesinnede.



- De fleste forbinder nok ordet ølfestival med oktoberfestivalen i München, men i dag finnes det så uendelig mange flere enn akkurat den.
annonse
Spring Sale Image Banner 356 x 230


Informasjonsansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving forteller at det bare i Tyskland arrangeres en håndfull festivaler og messer som tiltrekker seg tusenvis av besøkende hvert år. Og Tyskland er ikke alene. Andre land med sterke øltradisjoner er Belgia og Tsjekkia, som i dag også er vertsland for store festivaler.

− Ølfestivalen er en utmerket måte å oppleve og utforske en by på. En festival er en folkefest der alle omgås alle og lokalbefolkning, turister og eksperter samles rundt en felles interesse for mat og drikke, fortsetter Larsen-Vonstett.

Nedenfor finner du 8 kjente ølfestivaler i Europa. Du kan fly til alle byene direkte fra Oslo. På flere av rutene er det hard konkurranse mellom flyselskapene og du finner billetter til noen få hundrelapper hvis du er tidlig ute.
Prisnivået er ofte svært gunstig for mat og drikke i forhold til i Norge, så en fastivaltur tømmer ikke lommeboken din.

Og du, ikke glem å bestillehotell allerede nå, opptil 40% rabatt!

1. Czech beer festival (Praha 12.-28. mai 2016)
Det er ingen hemmelighet at øl er stort i Tsjekkia, noe landets mange festivaler vitner om. Czech beer festival strekker seg over 16 dager og tilbyr besøkende øl fra 70 forskjellige tsjekkiske bryggerier. Som tilbehør til ølen serveres klassisk, tsjekkisk mat tilberedt av kokker, bakere og slaktere fra hele landet. Praha - fortsatt flybilletter til under 350,-

2. Buda Castle Beer Festival (Budapest 9.-12. juni 2016)
Frister det å kunne velge og vrake blant 200 forskjellige ølsorter er dette festivalen for deg. Den finner sted i slottet Buda Castle i Budapest, og her finner du blant annet klassikere som Heineken, ulike mikrobryggerier som lager øl med alle slags smaker og et helt område med ciderbryggerier på rad og rekke. Med andre ord er det stor sjanse for at du vil finne noe som faller i smak. De billigste Budapestbillettene finner du her

3. International Berlin Beer Festival (Berlin 5.-7. august 2016)
Festivalen innehar Guinness verdensrekord «the world’s longest beer garden» med sine 800 000 besøkende og 340 bryggerier fra 87 land. I år feirer festivalen 20-årsjubileum, noe som i seg selv gjør den verdt å besøke. Og både SAS og Norwegian flyr deg dit

4. Great British Beer Festival (London 9.-13. august 2016)
Arrangøren «Campaign for real ales» kan love over 900 ekte ales i tillegg til cider og perries (pærecider). Med muligheter for kurs og prøvesmaking er dette en festival både for deg som vil drikke godt i hyggelig selskap og for deg som ønsker å lære litt i tillegg. Oslo, Rygge og Torp har verdensmetropolen på rutekartet

5. Irish Craft Beer Festival (Dublin 17.-19. august 2016)
Snakker man om irsk øl, tenker de fleste Guinness. Hva er vel da bedre enn en craft beer-festival i Dublin for å løfte frem alle mikrobryggeriene på øya? Mer enn 50 irske bryggerier som tilsammen serverer 200 ulike ølsorter (og ingen av dem er Guinness). En aha-opplevelse av alt hva Irland har å by på av øl. Daglig til Dublin året rundt

6. Belgian Beer Weekend (Brussel 4.-6. september 2016)
Belgia er et land som tar sin øl på alvor, litt vel mye alvor vil kanskje noen hevde. Vert for denne festivalen er National Federation of Belgian Brewers, en organisasjon med mer enn 70 bryggerier på medlemslisten. I tillegg til å smake på øl fra samtlige av Belgias bryggerier, kan du her overvære en seremoni i regi av organisasjonen ”The Knighthood of the Brewers”, der personer som har gjort en innsats for belgisk ølindustri slås til riddere. Tur-retur Brussel til 500,- ? Ja visst !

7. Pint Bokbier Festival (Amsterdam 21.- 23. oktober 2016)
Nederlenderne lager øl som ingen andre, og Bokbier Festival er en hyllest til nettopp dette. Hvert år lokkes titusenvis av gjester til å oppleve mer enn 50 forskjellige ølsorter, alle av typen bokbier. Du får et glass ved ankomst, og så er det bare å ta runden blant alle stands og smake på alt som festivalen har å by på. Amsterdam, inntil 12 daglige avganger fra Osloregionen

8. Oktoberfest (München 17. september til 2. oktober 2016)
Man kan ikke snakke om ølfestivaler uten å nevne Oktoberfest i München. Hvert år fra midten av september til begynnelsen av oktober arrangeres den historiske festivalen. Med om lag seks millioner besøkende, 183 år på baken og utallige kopier av festivalen rundt i verden, er det ingen tvil om at dette er stedet å være hvis man er glad i øl. Opplev okotoberfestivalen i München, fly for under 400,- én vei

Festivaltipsene kommer fra Ving Norge AS

Hva har du krav på som reisende og hvordan får du pengene tilbake?

$
0
0

Du kan ha krav på flere hundre euro i kompensasjon (Ill.foto)
Europeiske lover sier at reisende som opplever forsinkelser har krav på penger i erstatning. Men ikke alle henter pengene sine. I denne artikkelen skal vi se på hva du som reisende har krav på og hvordan du kan hente pengene dine.




Hva sier loven?
Etter 2 timers forsinkelse begynner den reisendes rettigheter. Da har man krav på forpleining, som inneholder mat, drikke, tilgang til telefon, hotel hvis du ombookes til neste dag samt transport til hotellet.
annonse


Etter 3 timer begynner taksameteret. Kompensasjonen for forsinkede, innstilte eller overbookede fly varierer fra €125 to €600 per passasjer. Beløpet varierer avhengig av distansen på flyvningen og lengden (tid) på forsinkelsen på endedestinasjonen.

Her er en oversikt fra AirHelp

Klikk på skjemaet for større tekst

Loven er kun gyldig når det innenfor flyselskapets kontroll. Det vil si at hvis man ikke har krav på penger hvis det er vær som var grunnlaget for forstyrrelsen. Men hvis det er tekniske problemer eller problemer på flyplassen, har man krav på penger. Hvor mange reisende har krav på penger?

Tall fra AirHelp viser at:
På Gardermoen var det i 2015 78.000 passasjerer som hadde krav på 210 millioner kroner. På Rygge flyplass var det nesten 2400 passasjerer som hadde krav på 7 millioner kroner. På Sandefjord Torp finner man at det var 3500 reisende som hadde krav på 8.7 millioner kroner.

De aller færreste henter pengene de har krav på. Stort sett fordi mange ikke er klar over hva de har krav på og en kronglete prosess for å få tilbake pengene. Derfor er det viktig å kunne rettighetene sine og vite hva man skal gjøre når man opplever en forstyrrelse.

Hvordan for man pengene som man har krav på?
Det er mange måter å få tak i pengene man har krav på. De to enkleste er å kontakte AirHelp eller Forbrukerrådet. AirHelp og Forbrukerrådet er gratis å bruke. Den store forskjellen er at AirHelp gjør alt arbeidet for deg og ofte tar flyselskapet til retten for å skaffe deg det som er ditt.

Det lønner seg å være klar over dine rettigheter. Husk, du kan hente penger for flyvninger opp til tre år tilbake i tid!

Bilutleien har flyttet

$
0
0

Hertz i nye lokaler på Gardermoen (Avinor Oslo lufthavn)
I forbindelse med utbyggingen av nye Oslo Lufthavn har bilutleien flyttet fra ankomsthallen til parkeringshus P10.

- Bilutleien har flyttet inn i flunkende nye lokaler i parkeringshus P10.




Dette ligger tett inntil terminalen og sikrer et godt tilbud både til selskapene og til de reisende, sier kommunikasjonssjef i Avinor Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.
annonse



Bilutleien, som tidligere har hatt lokaler i ankomsthallen, har nå fått en mer praktisk lokasjon ettersom man nå kan tilby passasjerene alt på samme sted.

- Nå foregår bestilling og levering av bil i parkeringshus P10. Det blir mer oversiktlig og selskapene kan tilby bilen i kort avstand fra der man bestiller. At vi har samlet alt på ett sted ser vi på som en klar forbedring for alle parter, sier Andersen.

Bilutleiens nye lokaler er på 250 kvadratmeter og ligger i parkeringshus P10 plan U2.

Alltid gode priser på leiebil

Den nye Bilutleienåpnet torsdag 5. mai og føyer seg inn i rekken av endringer som kommer på Oslo Lufthavn i 2016, som følge av utbyggingen. I mars ble det innført ny gatenummerering og i mai ble veien for ankommende innlandspassasjerer midlertidig lagt om.

Kommende milepæler i 2016
Torsdag 1. september åpner etter planen den nye ankomsthallen som skal brukes av innlandspassasjerer og det betyr at dagens stenger. Den skal da tilpasses og bygges om til å bli en del av dagens ankomsthall for utland. På den måten blir det bedre kapasitet og mer plass til både reisende som ankommer fra innland og utland.

- Det blir den første store åpningen vi gjør på nye Oslo Lufthavn og det gleder vi oss til. Vi har behov for større plass for ankommende passasjerer og vi er sikre på at dette blir tatt godt imot, sier Andersen.

I løpet av 2016 og frem til åpningen av nye Oslo Lufthavn 27. april 2017 vil flere funksjoner åpnes for de reisende, blant annet vil de nye gatene i pir nord tas i bruk og Duty Free-butikker på avgang- og ankomst åpnes.

Flypassasjeravgiften er vedtatt innført

$
0
0

Flypassasjeravgiften ble vedtatt i dag (Illustrasjonsfoto)
Finansdepartementet vedtok fredag å innføre flypassasjeravgiften 1. juni i år. Protestene mot avgiften har vært mange, særlig fra Moss Lufthavn Rygge, som frykter nedlegging.



Etter en høringsrunde med mye kritikk, og utsettelse i tre måneder, feide finansminister Siv Jensen (Frp) all tvil til side fredag. Avgiften kommer som planlagt.
annonse



– Avgiften ble vedtatt av Stortinget før jul som en del av budsjettavtalen for 2016. Stortinget vedtok både sats og fritak. Når Finansdepartementet i dag fastsetter forskriften og iverksetter avgiften med virkning fra 1. juni, følger vi lojalt opp Stortingets vedtak om å innføre en flypassasjeravgift, sier Jensen til NRK.

Uenighet med ESA avklart
Den såkalte flyseteavgiften innebærer en økt utgift på 88 kroner per passasjer per avgang fra norske flyplasser – med unntak av passasjerer som må ta flere fly med samme selskap på samme reise.

EFTAs overvåkingsorgan ESA mente dette fritaket kunne innebære ulovlig statsstøtte og ba regjeringen vente med å innføre ordningen til spørsmålet var avklart. Avgiften skulle egentlig ha vært på plass fra 1. mars.

Regjeringen mente det ikke dreier seg om ulovlig statsstøtte, men siden ESA lovte å behandle saken raskt, gikk Finansdepartementet med på å utsette innføringen til 1. juni.

Den nye flyavgiften - samleside

Finansdepartementet opplyser at uenigheten er ryddet av veien, og at ESA har kommet til at fritaket ikke er å anse som statsstøtte.

ESAs direktør for konkurranse og statsstøtte Gjermund Mathisen sier at de verken har sagt ja eller nei til innføring av avgiften.

– I dialogen med norske myndigheter har vi gitt uttrykk for at tiltaket ikke ser ut til å innebære offentlig støtte. Da er det heller ingen plikt til å notifisere det for å få en formell beslutning fra ESA, sier Mathisen.

Omdiskutert avgift
Avgiften har vært omdiskutert her hjemme. Særlig har Moss Lufthavn Rygge gjort det klart at innføring av avgiften ville bety kroken på døra.

Lufthavnen er helt avhengig av trafikken fra lavprisselskapet Ryanair, som har truet med å slutte å bruke Rygge som base dersom avgiften innføres og halvere antall ruter.

Trafikken vil i så fall være sterkt redusert. Ledelsen ved flyplassen frykter dagens overskudd vil snus til så store underskudd at videre drift blir umulig.

Credits Flex+ er Norges rimeligste kredittkort, rente 9,9%

Distriktskritikk
Forslaget har møtt motbør også fra andre hold. Blant annet har næringslivsorganisasjonen Virke tatt kraftig til motmæle fordi de mener avgiften ville ha negative konsekvenser for distriktene, samt at den er lite effektiv som miljøavgift.

Fra politisk hold har protestene vært sterkest fra Senterpartiet, som mener avgiften er et lite treffsikkert miljøtiltak og at den kan ramme distriktene og arbeidsplasser.

Utsettelsen fra 1. mars til 1. juni har kostet staten 250 millioner kroner i avgifter, gikk det fram av revidert nasjonalbudsjett. Avgiften var en vesentlig faktor for at regjeringen og støttepartiene skulle kunne lande en enighet om statsbudsjettet for 2016.

Derfor maler Widerøe striper på propellene sine

$
0
0

Zebrastripene på propellene er ikke til pynt (Widerøe)
Zebra-stripene på propellene til Widerøe-flyene vekker internasjonal oppsikt. Målet er å skremme fugler fra å kollidere med flyene.

- Det er vanskelig å si hva fuglene tenker når de ser dette. Men som gammel pilot vet jeg at hvis man ser noe i lufta, så vil man ikke fly inn i det.


Jeg håper fuglene tenker det samme, sier Bjørn Johansen, Safety Manager i Widerøe’s Flyveselskap AS.
annonse
25% rabatt på First Hotels i hele sommer!


Vi står i en hangar i enden av Bodø Lufthavn der Widerøe har sitt hovedkontor.
Her står det fly til overhaling. I propellverkstedet henger propellene som venter på å bli malt i svarte og hvite striper. Og nei, stripene er ikke til pynt.

Kan gi store skader
Hensikten er å redusere antall bird strikes, altså kollisjoner mellom fly og fugler. Kollisjoner mellom fly og fugler er et alvorlig problem for flysikkerheten både nasjonalt og internasjonalt. Kollisjoner kan føre til skader på fly og materiell, det kan gi store forsinkelser i flytrafikken.

De siste årene har Bjørn Johansen levd og åndet for Widerøes unike prosjekt med å male svarte og hvite striper på propellene.

Ideen er at propellene blir synligere. Øynene oppfatter et pulserende mønster som er mye mer iøynefallende enn om propellene kun hadde vært i originalfargen sort.



Internasjonal oppsikt
I Widerøe ble de første propellene malt i 2012. Bjørn Johansen samarbeider tett med Christian K. Aas, ornitolog ved Naturhistorisk museum om prosjektet. Aas har siden 1991 vært forsker ved Fly/fugl-kontoret, som er rådgivende instans for Luftforsvaret og Avinor. Widerøe-prosjektet vil forhåpentligvis gi ny, verdifull kunnskap om bird strikes. Prosjektet har vakt internasjonal oppsikt. I 2014 ble Johansen og Aas invitert til World Birdstrike Associations konferanse i Mexico for å fortelle om sine funn.

Selv om det er Bjørn Johansen som har tatt inititativ til prosjektet i Widerøe, kan ideen faktisk spores tilbake til amerikanske hangarskip og 50-tallet.

- For meg startet det da jeg kom i snakk med noen piloter som drev ambulanseflygning på Svalbard. De hadde striper på propellene sine, og fortalte at det hadde ført til færre bird strikes.

Allerede på 50-tallet eksperimenterte den amerikanske marinen med stripete propeller på overvåkingsflyene de hadde på hangarskip.

Widerøe flyr til 14 byer i fra Oslo lufthavn, hvor skal du ?

Pulserende effekt
Mønsteret som Widerøe har valgt stammer fra en anbefaling amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) kom med i en rapport på 70-tallet.

Propellbladene som står mot hverandre er malt asymmetrisk, og dette gir en urolig, pulserende effekt når propellene går i høy fart.

Det er mange faktorer som påvirker bird strike-statistikken, blant annet fuglebestand, men tallmaterialet til Johansen og Aas viser en positiv utvikling.

- De tallene vi har i dag, viser at det har en effekt - fuglene flyr unna, sier Johansen, og utdyper:

- Vi har færre bird strikes. Nedgangen er ikke stor, men interessant sett i lys av flytrafikken forøvrig. Der ser vi nemlig en markant økning i antall bird strikes. Vi har altså motsatt tendens, forklarer Bjørn Johansen.

Til glede for passasjerer og fugl
Det gir Bjørn Johansen en god følelse. Han får mange spørsmål fra passasjerer som lurer på hvorfor det er striper på propellene, og er glad for å fortelle at det har med sikkerhet å gjøre.

Ikke bare med tanke på bird strikes, men tilbakemeldinger fra ansatte viser at stripene gjør propellene mer synlig for mennesker. Det reduserer risikoen for at personell skal gå i propellen.

- Flysikkerhet handler også om å sove godt om natta, og vite at man har gjort noe, sier Bjørn Johansen, Safety Manager i Widerøe’s Flyveselskap AS.

Slik gjør du flyreisen med småbarn til en lek

$
0
0

Forberedelser og tålmodighet er viktige stikkord for å gjøre flyturen med
barna til en positiv opplevelse (Ving Norge AS)
Mange av oss kvier seg for å fly med små barn, spesielt for første gang. Kan flybesetningen varme barnemat om bord? Er det stellebord på toalettene? Tenk om babyen skriker hele veien?

- Mange bekymrer seg nok unødig for å fly med små barn. På charterflyvninger er det som regel mange barnefamilier om bord, og det går som oftest veldig bra.



Det sier Christina Tokle som har jobbet som flyvertinne i Ving sitt flyselskap, Thomas Cook Airlines siden 1997.
annonse
Spring Sale Image Banner 356 x 230


Hun mener til og med det kan være enklere å fly med en baby enn eldre barn, nettopp fordi de er så små at de ikke har lært seg å gå og fordi de sover mye.

- Forrige uke hadde vi 15 babyer på flyet hjem fra Kypros, et fly som tar 211 passasjerer. Det gikk kjempebra, forteller Christina.

Den største skrekken for mange er nok at babyen skal skrike hele veien.

- Og noen ganger skjer det. Men det går som regel helt fint, selv om det ikke er et drømmescenario. De fleste har forståelse for det kan skje og føler med foreldrene, beroliger Tokle.

- Det medpassasjerene misliker mest er nok unger som løper ukontrollert i midtgangen. Å skifte bleie i setet er heller ikke populært, påpeker hun.

Planlegging og pakking
For å gjøre flyturen så smidig som mulig er det to ting som gjelder: forberedelser og tålmodighet. Hvis du vet at du har pakket det du trenger og er forberedt på utfordringer som kan dukke opp underveis er det lettere å slappe av – både for deg og for barna.

- Det er lurt å amme eller gi tåteflaske under start og landing, det kan redusere ubehaget med propper i ørene for de små. Nesespray fungerer fint til litt eldre barn. Prøv å følge vanlige leggerutiner når du reiser. Det kan hjelpe babyen til å få sove om bord så den kommer uthvilt frem, forklarer Christina.

På Thomas Cook Airlines varmer kabinpersonalet både barnematglass og tåteflasker om bord, og du får varmtvann til grøtpulver. Du får også utdelt et glass barnemat og banan, men hvis babyen er for liten eller kresen lønner det seg å ta med mat selv.

- Det kan være lurt å ta med snacks, for eksempel kjeks, rosiner eller frukt til barna som er store nok til å spise det. Mange har stått opp tidlig og kanskje reist et lite stykke allerede før avgang. Da kan det bli lenge å vente på matserveringen om bord. Lavt blodsukker fører som kjent til utålmodige unger, sier Christina med et smil.

Christinas pakketips til håndbagasjen:
  • Bleier og kluter/våtservietter
  • Smekke
  • Ekstra smokk
  • Minst ett ekstra skift til babyen
  • Et ekstra skift til foreldrene
  • En liten pute kan være god å hvile på
  • Mat (grøt, babymat, melkepulver, frukt eller annet som barnet spiser)

Kle dere riktig
Ikke ta ferien på forskudd ved å kle barna i shorts og t-skjorte, selv ikke når det er varmt ute.

- Det er viktig å kle seg godt og heller fjerne plagg underveis. Unger blir ofte kalde når de er trøtte. Selv om vi har en del tepper om bord ville jeg tatt med et lite pledd til barnet for å være på den sikre siden.

Og dersom du fremdeles føler deg litt usikker på om du skal fly eller ikke råder Christina deg til å starte med en kort tur. Flytiden til Mallorca er for eksempel bare drøyt tre timer fra Oslo. Dessuten er det lurt å være forberedt på at ting tar tid når dere er på reise.

- Når du reiser med små barn er det lett å bli ekstra irritert og oppgitt når ting som innsjekking, sikkerhetskontroll og toalettkøer går sakte. Da er det bare å puste med magen, telle rolig til ti og glede seg til ferien som venter, smiler hun.

Slik rammer flymatstreiken deg

$
0
0

Rammes av flymatstopp (Norwegian)
Fredag morgen ble 192 ansatte ved Gate Gourmets avdelinger på Gardermoen og Flesland tatt ut i streik av Parat.

Forhandlingssjef i Parat, Turid Svendsen, sier til Dinside at de organiserer så mange at det blir nærmest full stopp i leveransene av flymat og taxfreevarer til de flyselskapene Gate Gourmet normalt leverer til.


Dette er SAS, Norwegian, Widerøe, Thai Airways, Qatar Airways og United Airlines.
annonse



Slik blir SAS-passasjerene berørt
Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, sier til DinSide at streiken berører flygninger innenriks, og i hovedsak flygninger tilsluttet Oslo og Bergen. Unntaket er charterflygninger fredag som har blitt ivaretatt.

Johansen sier videre at flygningen SK907 til New York opererer som normalt, og at det vil bli gjort tiltak for dagene fremover for å tilby passasjerene et noe justert tilbud.

Alle flygninger i Norge, bortsett fra de ut fra Oslo og Bergen, har hatt full frokostservering som normalt i dag.

- Det vil de også ha så lenge streiken varer, sier Johansen.

Til Plus-passasjerer som er berettiget servering gjennom sin billett, vil SAS ha utdeling av mat og drikke i terminalen ved utgang E2, forteller Johansen

Slik blir tilbudet hos Norwegian under streiken
Som kjent er mat og drikke ikke inkludert i billettene til Norwegian. Deres salg av mat og drikke vil bli berørt på alle fra mellom Norge og Europa, samt alle innenriksfly.

- Vi har sendt sms til alle passasjerer som skal reise de nærmeste dagene, og anbefaler dem om å ta med mat, sier pressekontakt Charlotte Holmbergh Jacobsson til Dinside, og legger til at det ikke er tillatt å ta med alkohol for å drikke dette ombord på flyet.

Unntaket er Norwegians charterflygninger.

- Disse vil ha både catering, drikker og taxfreesalg som normalt, samt taxfreevarer som bestilles på forhånd, sier Holmbergh Jacobsson.

Dessuten vil visse flygninger fra Trondheim operere som normalt.

Qatar Airways - fly i verdensklasse

Hva med taxfreevarene på flyet?
Ifølge Parats nettsider vil også taxfreetilbudet ombord på flyene bli berørt av streiken.

Knut Morten Johansen sier at utvalget av taxfreevarer kan bli påvirket på de berørte rutene, men at det i utgangspunktet er et beskjedent problem.

Stort sett alle Norwegians kortdistanseflygninger vil gå helt uten taxfree, forteller Holmbergh Jacobsson.

Hvor lenge vil streiken vare?
Turid Svendsen i Parat sier det er vanskelig å si hvor langvarig streiken vil bli.

- Akkurat nå er det ingen kontakt mellom partene, og vi vil streike så lenge det er nødvendig, sier Svendsen til Dinside.

Hun sier videre at denne streiken gjelder samme avtale som den restaurantmedarbeiderne i LO og Fellesforbundet streiker mot, og tirsdag har denne streiken vart i 30 dager.

- Da vil partene bli kalt inn til møte hos Riksmegleren, og vi vil da se an hva som skjer der, sier Svendsen.

Spar opptil 70 % på storbyferien

$
0
0

Parisferien blir mye dyrere jo lengre du venter med bestillingen 
Det kan være mange penger å spare for dem som skal på storbyferie i sommerperioden.
Prisene er hele 74 % høyere i juli enn i juni, og noen flypriser blir mer enn fordoblet i juli.

Det viser en prissjekk som reisesøkemotoren travelmarket.no har gjennomført.



Travelmarket har sjekket prisene på flyreiser til populære sommerreisemål, med fokus på europeiske storbyer.
annonse



Stor prisforskjell avhengig av destinasjon Barcelona er en av de mest populære sommerbyene for nordmenn - ikke minst fordi den både kan tilby storby- og strandliv, og her ser man at flyprisene blir mer enn fordoblet, med en gjennomsnittspris som går fra 1271,- for en tur-retur-billett i juni til 2727,- for samme billett i juli. Her har man virkelig en stor fordel dersom man kan legge turen dit i juni.

Note: Prisene gjelder avreiseuke 23 og 27 og er gjennomsnittet av de laveste flyprisene fra lufthavnene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø til de pågjeldende byene. Priser i NOK inklusive skatter og avgifter, men eksklusive evt. tillegg for bagasje, setevalg, mat om bord og betalingsgebyr.


Paris er en annen norsk favoritt, og prissjekken viser at prisene dit er mer stabile, men gjennomsnittsprisen på en tur-retur-billett går likevel fra 1321,- i juni til 1800,- i juli.

Unngå prissjokket - bestill storbyferien i dag !

Mange flybilletter til under 1000 kr
Hvis man velger å fly i juni har man en god mulighet for å få kjøpt en storbyferie til mindre enn 1000 kr. Man kan fly fra Oslo til Barcelona, Berlin, Paris og Praha for under 1000 kr i juni, mens det kun er flybilletter til London som koster under 1000 kr i juli. Man kan også få en billig storbyferie dersom man reiser fra Bergen - i juni kan man dra til Berlin, London, Paris og Praha for mindre enn 1000 kr.


Kan bli streik blant vekterne på flyplassene

$
0
0
Kan bli streik blant vekterne på flyplassene (Avinor Oslo lufthavn)
Onsdag 25. mai startet oppgjøret mellom Parat og NHO Service om revidering av Vekteroverenskomsten.
Oppgjøret gjelder sikkerhetskontrollører på flyplassene og stasjonære og mobile vektere.
Parat har i overkant av 1000 medlemmer som er omfattet av Vekteroverenskomsten.






Forhandlingene ledes av Parats Lars Petter Larsen. Med seg i forhandlingsutvalget har han tillitsvalgte fra NOKAS og Securitas.
annonse



Vekteroverenskomsten er en normallønnsavtale. Dette innebærer at lønn og lønnstillegg kun avtales i sentrale forhandlinger. Dette vil Parat endre, skriver nettstedet hangar.no.

–Vi krever rett til lokale forhandlinger. Det må være rom for å forhandle ut fra bedriftens økonomi, produktivitet, konkurranseevne og fremtidsutsikter, sier forhandlingsleder Lars Petter Larsen.

I tillegg til retten til lokale forhandlinger, krever Parat blant annet en økning av fagbrevstillegget og bedre tillegg for ubekvem arbeidstid, melder Parat på sine nettsider.

Kraftig resultathopp for Ryanair

$
0
0

Ryanair økte overskuddet med 43% siste året (Wikimedia)
Ryanair økte overskuddet med 43 prosent det siste året, hjulpet av passasjervekst.

I året frem til utgangen av mars fikk flyselskapet et resultat etter skatt på 1,24 milliarder euro, mot 867 millioner euro året før, viser årsrapporten mandag.







I samme periode økte omsetningen med 16 prosent til 6,54 milliarder euro, skriver nettavisen.no

annonse


Selskapet fraktet 106,4 millioner passasjerer, som er en vekst på 18 prosent.

Flyene fylles også bedre. Fyllingsgraden, eller kabinfaktoren, var på 93 prosent. Det er fem prosentpoeng mer enn året før.

Ryanair har fortsatt sommerbilletter til noen få hundrelapper. Bestill nå !

For inneværende år forventer Ryanair lik fyllingsgrad og en vekst til 116 millioner passasjerer. Snittprisen på flybillettene ventes ned syv prosent. Selskapet tror veksten i helårsresultatet vil dempes til 13 prosent.

- Kjos er en gratispassasjer i luftfartens miljøsatsing

$
0
0

Bløffer om klimavennlige fly mener SAS (Norwegian)
Tirsdag møter luftfartsbransjen klimaminister Vidar Helgesen (H) for å diskutere satsingen på biodrivstoff for norsk luftfart. Innføring av drivstoffet skal redusere klimautslippene dramatisk i årene fremover.

Eivind Roald er norsk konserndirektør i SAS og smeller til mot Norges flyyndling Bjørn Kjos og Norwegian foran tirsdagens møte:



- Bjørn Kjos opptrer som en gratispassasjer i klimaarbeidet og bløffer om sine klimavennlige fly.
annonse


Roald sier han er lut lei av at Kjos «skryter på seg en miljøvennlig image» og mener virkeligheten er en helt annen:

- Norwegian unndrar seg å være med på å betale for å utvikle et drivstoff som reduserer klimautslippene. Han skryter samtidig på seg at han har så mye nyere og mer klimavennlige fly enn alle andre selskaper. Det er rett og slett ikke riktig, sier Roald til Aftenposten.

Roald: Snakket ned biodrivstoff
SAS-toppen sier at hans utfall mot Kjos kommer etter det han mener er Norwegiansjefens uredelige opptreden overfor resten av luftfartsindustrien og i særdeleshet SAS på en luftfartskonferanse nylig.

- Der var Kjos bransjens representant og brukte tiden til å snakke nedsettende om satsingen på biodrivstoff, forteller Roald.

Han minner også om Kjos’ anklager mot SAS for «å fly med søppel» og for å ha en gammel og ukurant flyflåte som forurenser mye. SAS-toppen anklager Kjos for å saboterer flyindustriens store satsing for å danne et kommersielt grunnlag for å innføre et mer klimavennlig drivstoff i tankene - såkalt biofuel.

Det er Avinor som har satt i gang pionérprosjektet, som skal redusere klimagassutslippene fra fly med opptil 40 prosent. Forutsetningen er imidlertid at flyselskapene er villige til å betale ekstra for drivstoffet, fordi det er dyrere å produsere. På den måte kan produksjonen på sikt øke og bli lønnsom. Men Europas tredje største lavprisselskap, Norwegian, har vendt tommelen ned og vil ikke være med på spleiselaget.

Norwegian flyr til over 100 byer fra Oslo, hvor vil du reise?

Det pikante med situasjonen er at Norwegian likevel får biofuel på flyene sine, ganske enkelt fordi alt drivstoff som nå leveres på Oslo Lufthavn er iblandet biomasse.

- Kjos vil ikke være med på dette fordi det blir for dyrt. Så overlater han heller til oss andre å ta regningen for å kunne utvikle et alternativ til fossilt brennstoff. På denne måten unndrar Norwegian seg det samfunnsansvaret vi har som industri for å redusere våre klimagassutslipp, sier Roald til avisa.

Må bli lønnsomt
Han sier at situasjonen er så enkel at hvis ingen flyselskaper sier seg villig til å finansiere utviklingen av et alternativ til fossilt brennstoff, så blir det ikke lønnsomt å produsere.

- Se på hva som har skjedd med antall elbiler i Norge. Det er blitt en suksess fordi myndighetene aktivt har stimulert etterspørselen. Det samme må vi kunne gjøre med luftfarten, mener Roald.

- Kjos forsøker å skape et inntrykk av at det eneste som kan gjøre luftfarten mer miljøvennlig, er å kjøpe helt nye fly. Dette er jo direkte klimafiendtlig. Alle vet at flytrafikken kommer til å øke kraftig fremover, og da er det ikke nok å kun ha drivstoffgjerrige fly. Skal vi nå våre klimamål, må vi også ta i bruk ikke-fossilt drivstoff, sier Roald.

Klimavennlige fly?
Han mener Kjos bløffer når han hevder at han har så nye fly at han forurenser langt mindre enn SAS.

- Det avgjørende er ikke om flyene er nye, men at motorene er oppgraderte og med redusert drivstofforbruk. I SAS har vi byttet ut samtlige av flyenes motorer på kort- og mellomdistanseflyene, og de er nå akkurat like miljøvennlige som dem Norwegian har. Vi er dessuten nesten i mål med å oppgradere hele langdistanseflåten til de mest miljøvennlige flyene som finnes i markedet, sier Roald.

Han sammenligner Kjos’ argumentasjon med to hus der det ene er helt nytt mens det andre er ti år gammelt, men har fått det aller mest moderne utstyret for klima og oppvarming:

- Ingen vil med alvor kunne hevde at huset som er ti år gammelt er mindre miljøvennlig enn det nye. Slik er det også med fly. Nesten en fjerdedel av et flyselskaps totale utgifter er drivstoff, derfor er det i selskapenes egen interesse å redusere forbruket, sier Roald

Vanskelig å se forskjell
Fagsjef Holger Holger Schlaupitz i Naturvernforbundet mener det i dag er vanskelig å kåre en klimavinner mellom Norwegian og SAS .

- I så fall er det flere faktorer enn bare motoren som påvirker klima og miljø. Nyere fly har gjerne noe bedre aerodynamisk utforming. Men så hjelper det lite dersom et selskap kjøper inn mange nye fly med tanke på å etablere nye reiseruter til lave priser. Det gir en vekst i totaltrafikken, som øker den totale miljøbelastningen. Å ha fly i forskjellige størrelser kan også være et poeng, for å kunne tilpasse tilbudet bedre til etterspørselen, mener Schlaupitz.

SAS’ kommersielle direktør, Eivind Roald, mener utskifting av nye motorer på flyene har gjort at klimautslippene fra SAS de ti siste årene er redusert med over 14 prosent til tross for en trafikkvekst på over 4 prosent.

Norwegian: Ikke viktig miljøtiltak
- Du skal være en god selger for å fremstille drivstoff med 1 prosent innblanding av biodrivstoff som et viktig miljøtiltak. Det som virkelig monner, er en ny flyflåte samt at man flyr direkteruter og fyller flyene, noe Norwegian gjør.

Slik svarer Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik på utspillet fra SAS’ kommersielle direktør, Eivind Roald.

annonse



Skånvik sier til Aftenposten at Norwegian ikke er med på biodrivstoffprosjektet fordi man mener at det er drivstoffprodusenter som skal produsere drivstoff, ikke flyselskaper, og at dette enn så lenge også er bare symbolsk. 99 prosent av drivstoffet er likevel vanlig drivstoff, mener Skånvik.

Norwegians plan er å doble den internasjonale trafikken innen fem år, og Skånvik sier at det viktigste klimabidraget er å ha nye fly.

- Det er en himmelvid forskjell på å fly en flunkende ny Dreamliner sammenlignet med en gammel Airbus A340, sier hun.

Hun avviser derfor SAS’ påstand om at nye motorer i SAS-flyene gjør flyflåten til de to selskapene i dag så å si jevnbyrdige når det gjelder klimavennlighet:

- Utskifting av motorer er vel og bra, men et gammelt fly veier likevel mer enn et nytt fly. Flyprodusentene gjør kontinuerlig forbedringer, blant annet for å få ned vekten, sier Skånvik.

Skånvik fastholder påstanden om at Norwegians flyflåte er yngre - og dermed også mer miljøvennlige - enn den flåten SAS opererer.

Mer enn dobbel pris for biodrivstoff
Avinor bekrefter at flyselskapene som er med på biodrivstoffprosjektet, betaler mer enn dobbelt så mye for drivstoffet som de som har sagt nei.

Det er i dag flyselskapene SAS, Lufthansa-gruppen med Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines, Eurowings og nederlandske KLM som deltar i prosjektet. Disse står for 45 prosent av trafikken på Oslo Lufthavn.

Disse selskapene, inkludert Statoil og drivstoffleverandøren Air BP og produsenten Neste, spleiser på merutgiften.

Ansvarlig for prosjektet, seniorrådgiver Olav Mosvold Larsen i Avinor, sier til Aftenposten at Norwegian og de øvrige selskapene som ikke deltar, likevel får fylt biodrivstoff på tankene, men slipper å betale for det.

- Alle flyselskapene som fyller på OSL får det til enhver tid samme drivstoffet, men de blir fakturert separat fra sin leverandør, sier Mosvold Larsen.

Avinor har med dette prosjektet klart å gjøre Oslo Lufthavn til verdens første internasjonale flyplass som kan tilby alle selskap mer klimavennlig drivstoff - dersom de vil betale ekstra.

Mosvold Larsen sier at det ikke er noen tvil om at biodrivstoffet som leveres på OSL i dag, bare en dråpe i havet:

- Men det er en viktig dråpe. Det er ikke volumet som er avgjørende, men at vi viser at dette er mulig.


Moss lufthavn Rygge legges ned

$
0
0

Moss lufthavn Rygge legges ned fra 1. november 2016
Tirsdag kveld ble det bestemt at Rygge Sivile Lufthavn legges ned.

Det kommer frem i en pressemelding signert administrerende direktør ved Rygge Sivile lufthavn AS, Pål F. Tandberg. Styret har konkludert med at trafikken skal gå som normalt frem til første november 2016.



I kveldens pressemeldingen heter det følgende:

"Styret i Rygge sivile lufthavn AS har i dag diskutert konsekvensene av flypassasjeravgiften.
Styret har konkludert med at trafikken skal gå som normalt frem til 1/11-2016.

Styret ser ikke grunnlag for sivil trafikk etter 1/11-2016, og det er besluttet at trafikken skal avvikles etter dette dersom forventet fremtidig volum fra Ryanair bekreftes.
Ryanairs ruteprogram antas offentliggjort i løpet av neste uke."

Ryanair har fortsatt sommerbilletter til noen få hundrelapper. Bestill nå !

Flyavgiften - samleside

9 av 10 vil ha alkokutt i lufta

$
0
0

9 av 10 nordmenn vil ha alkokutt i lufta (Illustrasjonsfoto)
En fersk undersøkelse viser at høyt alkoholkonsum ombord i fly er det som irriterer de reisende mest.
Hele 88 % svarer at de vil ha alkokutt i lufta.
Komfort og sikkerhet er det flypassasjerene setter aller høyest.






Undersøkelsen viser noen kultur- og holdningsforskjeller mellom europeiske og nordiske reisende, men passasjerer fra Norden gir nesten helt like tilbakemeldinger.
annonse



Svarene gir også en grunn til å tro at pris fortsatt vil være det viktigste parameteret når nordmenn skal velge reiser.

- Passasjerene er svært prisbevisste, og de aller fleste er ikke villige til å betale ekstra for beinplass eller andre tilbud ombord, forklarer country manager for Norge, Hege K. Bergsløkken, i det nettbaserte reisebyrået Travellink.

De mest strikte holdningene mot alkoholservering i luften finner man i Norden – og i særdeleshet i Norge. Nesten 9 av 10 nordmenn (88 prosent) mener at det burde være en form for alkoholbegrensning i fly. 6 av 10 mener at det burde være begrensing på antall alkohol-enheter som serveres. 1 av 10 svarer at et totalforbud er veien å gå.

- Spanske og italienske reisende er enda mer opptatt av et totalforbud enn nordmenn (henholdsvis 31 og 35 prosent). Bare 1 av 10 nordmenn ønsker at det skal være fritt frem for alkholservering ombord uten noen form for reguleringer. Bare 7 prosent av finnene ønsker det samme, sier Bergsløkken.

Vil bruke reisetiden fornuftig
7 av 10 nordmenn ønsker at en reiseekspert kunne gi dem tips om destinasjonen i løpet av fremtidens flyreiser. 5 av 10 kunne tenke seg å få et nybegynnerkurs i språk mens de er i kabinen. Samme antall vil gjerne slå ihjel tiden ombord med et spill eller en quiz der gratis flybilletter er premien.Reisende fra alle de nordiske landene ser positivt på et eget lekeområde for barna – så lenge det er separert fra den øvrige kabinen.

- Mange nordmenn er også opptatt av wifi ombord, som gjør at de kan bruke egne nettbrett og mobiler. 4 av 10 nordmenn sier at de ønsker seg kraftig wifi som gjør at de for eksempel kan streame filmer mens de sitter i flysetet, forteller Bergsløkken videre.

Reis billig til 200 byer fra Osloregionen

En tredel av oss ønsker at hver passasjer har egne skjermer for underholdning, mens 1 av 10 foretrekker å lese eller sove på reisen.

Nordmenn er overhodet ikke interessert i andre ting ombord, slik som å utveksle massasje med medpassasjerer, organisert speed-dating eller å bli underholdt av kabinpersonalet.

Vil ikke betale for ekstra plass, men kanskje for egen kabin
Halvparten av de norske flypassasjerene er ikke villige til å betale ekstra for å kunne velge et bestemt sete ombord.

- 3 av 10 sier de kan være villige til å betale for ekstra benplass. En femtedel av spanske passasjerer svarer på sin side at de til og med kunne være villige til å ha ståplasser (!) i løpet av en kort flight, hvis det reduserer billettprisen med 50 prosent, avslutter Bersgløkken.

15 prosent av de norske reisende sier at de kunne tenke seg å leie en privat kabin om bord i flyet, hvis de fikk muligheten til å snike seg diskret inn dit med en spesiell. Interessen for et slikt tilbud er også noe fyrrige italienere og finner kunne tenke seg å benytte. Halvparten av våre danske naboer, sier imidlertid at de slett ikke vil fly med et flyselskap som tillater slike aktiviteter.

Den europeiske undersøkelsen ”Flights of the Future" er utført av eDreams ODIEGO group blant 6800 passasjerer og er initiert av det nettbaserte reisebyrået Travellink.

Viewing all 2294 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>